הסדר נושים: לפני הליכי חדלות פירעון

הסדר נושים לפי סעיף 19א בחוק

כאשר אדם פרטי או בעל עסק מגיעים למצב בו אינם יכולים לעמוד בהתחייבויותיהם ונכנסים להגדרה של חדלות פירעון החוק מאפשר מספר דרכי פעולה להתמודדות עם החובות. בין היתר הליכי חדלות פירעון, הפטר על החובות, פירוק חברה והסדר מול ההוצאה לפועל.

אך במאמר זה נעסוק באפשרות נוספת שהמחוקק ראה לנכון להוסיף גם אותה להתמודדות עם חובות והיא הסדר נושים, נעסוק ביתרונות ההסדר, כיצד נערך, מתי ניתן להגיע להסדר, מה עושים אם בין הנושים יש מתנגד להסדר.

מהו הסדר נושים?

הסדר נושים הוא הסכם בו מגיעים החייב והנושים שלו להסכמה בנוגע לתשלום חובותיו של החייב, מסכימים על גובה, כמה יש לשלם לכל נושה, מסדירים את פריסת התשלומים. זאת מבלי להיכנס להליך בבית משפט ולפתוח תיק פשיטת רגל או חדלות פירעון.

יתרונותיו של הליך הסדר נושים

הליכי חדלות פירעון הינם הליכים ארוכים שבדרך כלל נמשכים מספר שנים במהלכם פרעון החוב נעשה בתשלומים נמוכים ולאורך זמן, יבוא ויגיד החייב כי זה דבר מצוין עבורו! אך אין זה נגמר כאן, במהלך כל התקופה החייב מלווה בסנקציות שיכבידו באופן משמעותי על התנהלות חייו, בין היתר, איסור יציאה מן הארץ, איסור על החזקת כרטיסי אשראי ושיקים, הגבלה על החזרת רישיון נהיגה ומעקב הדוק על הכנסותיו והוצאותיו.

לכן להסדר נושים יתרונות רבים לשני הצדדים, ראשית כל לחייב עצמו, שכן בהליך של הסדר נושים יוכל לחסוך לעצמו הליך ארוך ומתיש שמלווה בהגבלות רבות וחיים תחת "זכוכית מגדלת", ונוסף זהו הליך שלחייב יש שליטה עליו ובסופו של דבר הוא נגמר בהסכמה, מה שנותן את התחושה שהחייב אחראי לגורלו ומשלים עם ההסדר.

להליך זה יתרונות רבים גם לנושים שכן בהליך זה, פריסת התשלומים לרוב מסתיימת בתקופה קצרה מאשר הליך של החדלות פירעון, והסכום הנגבה לרוב הוא גדול משהיו מקבלים בהליך חדלות פירעון, ובנוסף נכנס לתמוה גם האלמנט המנטלי שכן החייב הגיע להסכמה בנוגע לסכום ופריסת החוב ולכן לרוב הם מקיימים את חלקם בתשלומי ההסכם.

עריכת הסדר נושים

הצדדים יכולים טרם פתיחת הליכים משפטיים לנהל משא ומתן באמצעות עורכי דינם וזאת על מנת להגיע להסדר החובות בין הנושים לחייב.

הליך המשא המתן לרוב הינו הליך מתוח ומלא אמוציות ומטענים בין הצדדים ולכן מומלץ, רצוי ואף חובה לנהל אותו באמצעות עורכי דין מנוסים שרואים את טובת לקוחם, הבנה של יתרונות ההליך והמשמעויות של הליכה בהליכי גבייה אחרים. בכך הצדדים נוטים יותר לנתק את הרגש, להתפשר ולהגיע להסכמות תוך הסתכלות על התמונה הרחבה.

גם הנושים וגם החייב מבינים שעל מנת להגיע להסדר שיסדר את שני הצדדים, יש להגיע להסדר בו כל צד מתפשר קצת. מצד הנושים יאלצו להתפשר על פריסת החוב לתשלומים למשך תקופה שתוסכם ולרוב לתקופה ממושכת ואף לוותר על חלק מהחוב, והחייב מצידו ייאלץ לשאת בתשלומים גבוהים למשך תקופה ארוכה עד שיסיים לשלם את חובותיו.

חשוב להבין שהכלי הסדר נושים הינו כלי יעיל בעל יתרונות רבים. אך כל מקרה לגופו ויש להיעזר בעורך דין מנוסה בהסדרי נושים והליכי חדלות פירעון (בין אם חייב ובין אם נושה) על מנת לבחון את כל האפשרויות למיצוי מירבי של הזכויות.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *